کابل شیلد دار صوتی چیست؟
آنچه در این مقاله میخوانید

کابل شیلد دار صوتی چیست؟

کابل شیلد دار صوتی یکی از پرکاربردترین محصولات در وسایل الکتریکی و یکی از انواع بسیار کارآمد کابل شیلد دار است.

وظیفه ی اصلی این نوع کابل، انتقال سیگنال صوتی بوده؛ اما از آنجایی که کابلهای شیلد دار در جایی استفاده میشوند که نویز وجود دارد. از کابل های صوتی شیلد دار انتظار می رود که از ورود نویز به سیگنال اصلی جلوگیری کنند.

کابل شیلد دار صوتی

نحوه عملکرد کابل شیلد دار صوتی

نویز به سیگنالی ناخواسته گفته میشود که موجب شنیده شدن صداهای نامطلوب شده و در سیگنال اصلی اختلال ایجاد میکند. این سیگنال عموما از طریق تداخل فرکانس رادیویی (RFI) و یا الکترومغناطیسی (EMI) به وجود می آید.

این سیگنال ها از منابع مختلفی می توانند دریافت شوند؛ از تلفن های همراه و ماکروفرها گرفته تا رعد و برق و... .

کابل های شیلد دار علاوه بر هادی (که هدایت کننده سیگنال اصلی است) و روکش، یک لایه ی نازک محافظ فلزی به نام شیلد دارند. وجود شیلد در این کابل ها موجب جلوگیری از ورود RFI و EMI می شود. 

موارد مصرف کابل شیلد دار صوتی

کابل شیلد دار صوتی برای انتقال سیگنال در دمای 5 تا 40 درجه سانتیگراد استفاده میشود. انواع مختلف این کابل ها بین 1 تا 61 رشته داراست و هر تعداد رشته، کاربرد خاص خود را دارد؛ به عنوان مثال کابل های دو رشته در وسایلی مثل آمپلی فایر، اسپیکرهای خانگی و... برای حذف نویز استفاده میشوند.

کابل های ابزار دقیق، یکی دیگر از موارد مصرف این کابل هاست. این کابل ها از سیم هایی با مقاومت پایین تشکیل شده اند و برای انتقال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال در صنعت کاربرد دارند.

نبود نویز در وسایل ابزار دقیق مانند تجهیزات اندازه گیری آزمایشگاه ها و کارخانه ها، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین با استفاده از شیلدهایی از جنس آلومینیوم یا مس در کابل های ابزار دقیق، میزان نویز به حداقل می رسد. این کابل ها به دلیل ظاهر و ولتاژ عبوری مشابه، به عنوان کابل صوتی نیز، کاربرد دارند.

کابل شیلد دار صوتی

کابل های شیلد دار صوتی انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم:

کابل شیلد دار صوتی بافته

این کابل ها دارای پوششی از رشته مس های به هم بافته دارند که از هادی محافظت میکند. بافت این رشته ها عمل حساس و وقت گیری است که توسط ماشین های مخصوص انجام میشود.

به همین دلیل هزینه ی تولید این کابل ها بالاست. همچنین کاهش نویز در این کابل ها بستگی به میزان پیچیدگی بافت شیلد دارد. پیچیدگی بیشتر موجب کاهش انعطاف پذیری کابل میشود و در اثر پیچ و تاب مکرر، شیلد آسیب میبیند.

به همین دلیل کابل شیلد دار بافته در جایی استفاده می شود که در معرض پیچ و تاب مکرر و ضربه نباشد؛ به عنوان مثال کابل های میکروفن و گیتار از این نوع کابل است.

کابل شیلد دار صوتی خدماتی

این نوع کابل مانند کابل شیلد دار بافته است با این تفاوت که در این کابل یک لایه ی مسطح از رشته های مسی در اطراف هادی در یک جهت قرار میگیرند.

کابل شیلد دار صوتی

این کابل ها نسبت به کابل شیلد دار بافته از انعطاف پذیری بالاتری برخوردارند و لذا محدودیت های کمتری در استفاده دارند. از آنجایی که این کابل ها در برابر پیچ و تاب، مقاومت بالاتری از خود نشان می دهند، طول عمر بیشتری نیز دارند. 

فرایند تولید این کابل ها بسیار آسانتر و کوتاهتر بوده و هزینه ی تولید آنها کمتر است؛ به خصوص که از مس کمتری در تولید آنها استفاده میشود. البته عملکرد این کابلها به خوبی کابل شیلد دار بافته نیست و محافظت کمتری، به خصوص در برابر RFI، دارند.

کابل شیلد دار صوتی فویلی

این نوع کابل، یک لایه ی پوشش نازک از جنس مایلار (که نوعی پلی استر است) در کنار لایه ای از فویل آلومینیومی دارد که موجب می شود این کابل از محافظت صد در صد برخوردار باشد.

کابل های شیلد دار فویلی سبک و ارزان قیمت اند اما لایهی آلومینیومی به کار رفته در این کابل، توسط فلز مس پوشیده شده است. همین موضوع باعث کاهش انعطاف پذیری کابل میشود. زیرا در صورت پیچ و تاب مکرر، پوشش از بین می رود.

کابل های شیلد دار فویلی در کابلهای صوتی دیجیتال و کابلهای چند هسته ای کاربرد دارند.

در نهایت برای انتخاب بین انواع کابل های شیلد دار صوتی باید به میزان حفاظت و انعطاف پذیری مورد نیاز خود توجه کنید.

کابل های شیلد دار صوتی بافته و فویلی برای استفاده به صورت ثابت و در مکان هایی مثل خانه یا استودیو مناسب اند. درحالیکه کابل های شیلد دار صوتی خدماتی تحرک بیشتری دارند و به عنوان مثال مناسب استفاده برای یک گیتاریست هستند.

دیدگاه‌ها
نام
ایمیل
نظر

محصولات زیتون

مقالات مرتبط